2 februarie 2010 - Stagiunea de marti seara

 

Inca o seara petrecuta în compania tinerilor, s-a consumat la Mica a Ateneului Român, o noua editie a Stagiunii de marti seara.

Cei patru muzicieni din Cluj, care alcatuiesc Cvartetul ARCADIA au prezentat un program deosebit de atractiv: Cvartetul nr.2 în la minor de Felix Mendelssohn Bartholdy si - împreuna cu invitatul serii - clarinetistul Razvan Poptean - Cvintetul cu clarinet op.34 în si minor de Johannes Brahms.

Cvartetul, format din Ana Bogatila - vioara I, Razvan Dumitru - vioara a II-a, Traian Boala - viola si Zsolt Török - violoncel, a luat fiinta în anul 2006, sub îndrumarea lui Nicusor Silaghi (vioara a II-a a Cvartetului Transilvan). Dupa participarea la Festivalul de Muzica de Camera de la Odorheiul Secuiesc, au urmat concerte la Cluj-Napoca, Sighisoara, Sibiu, Satu-Mare si Bucuresti, pentru ca apoi sa concerteze si peste hotare, în Germania, Ungaria, Austria, China si Elvetia.

Succesul evolutiei în concursuri, s-a materializat în multe premii, câstigate într-un timp relativ scurt: "Haydn" si "Artis", în cadrul "Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest", apoi în noiembrie 2007, Concursul "Ferdinand Weiss" de la Cluj-Napoca.

In septembrie 2009, cei patru muzicieni au participat pentru prima oara la Concursul International "Gianni Bergamo Classic Music Award" - Lugano - Elvetia, unde au obtinut premiul II (premiul I nefiind acordat), apoi la prima editie a Concursului International de Muzica de Camera Hamburg, Premiul I, Premiul "Brahms" si Premiul "Mendelssohn". Acest triplu succes le-a permis înregistrarea unui CD si un turneu european.

Tinerii clujeni au beneficiat de cursuri de maiestrie cu Hatto Beyerle, Avedis Kouyoumdjian, György Kurtág, Anner Bylsma, Vera Beths, Ferenc Gábor, Ferenc Rados si Ferenc László.

Din aprilie 2009, cei patru instrumentisti care alcatuiesc Cvartetul ARCADIA, au devenit membri ai Academiei Europene de Muzica de Camera.

In recitalul cameral din 2 februarie 2010, muzicienii clujeni au reusit sa convinga publicul, înca de la primele acorduri, ca sunt niste instrumentisti de mare valoare. O perfecta sincronizare, grija pentru fiecare detaliu, o participare afectiva iesita din comun, au creat momente de o rara frumusete, atât în pasajele dramatice, cât si în cele lirice. Din pacate, destul de putini spectatori au beneficiat de aceasta prezentare deosebita pe scena Salii Mici a Ateneului Roman. Chiar si asa, aplauzele îndelungate au reflectat impactul deosebit avut asupra publicului.

A fost o seara încântatoare, ce ne-ar putea îndreptati sa afirmam, fara sa gresim, ca tinerii muzicieni au în fata un viitor stralucit.

Adriana Nitu