Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2024-05-19

Știri muzicale din Bucuresti

Concertul de deschidere al Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, ediția cu numărul 33

Ediția a 33-a a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi se deschide astăzi, 19 mai 2024, cu un concert susținut de Orchestra Concerto a Universității Naționale de Muzică din București și Corul Universității conduse de dirijorul Bogdan Vodă. Pregătirea corului a fost realizată de dirijorii Florian Costea și Aurel Muraru, iar în posturi solistice se vor afla sopranele Cristina Fieraru și Andreea Elena Păduroiu, baritonul Dan Macavei și Șerban-Oliver Șușnea - voce de copil.

În program - trei prime audiții absolute: "Firide în penumbră" din creația Adinei Dumitrescu, Preludiu la o simfonie neterminată de Corneliu Dan Georgescu și Anti-Schisma Laudamus semnată de Christian Alexandru Petrescu.

Concertul va avea loc începând cu ora 19:00, în Sala "George Enescu" a UNMB.

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2024 invită publicul, între 19 și 26 mai, la cel mai important festival dedicat muzicii contemporane, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii. Cele 8 zile înseamnă 22 de concerte incitante cu muzica vremurilor noastre. Cele trei direcții sau teme ale ediției cu numărul 33 sunt muzică nouă pentru voce, spectacole în formate inedite (experiment, electroacustic, film mut și muzică live) și comemorări: Mihail Andricu (50 de ani de la stingerea din viață), Cornel Țăranu - 90 și Liviu Dănceanu - 70.



 
Recital de arii și lieduri și spectacolul „Tosca” la Opera din București

Opera Națională din București prezintă astăzi, 19 mai 2024, un recital de arii și lieduri și spectacolul cu opera "Tosca".

Începând cu ora 13:00, în Foaierul Galben al instituției va avea loc recitalul clasei conf. univ. dr. Iulia Isaev de la Universitatea Națională de Muzică, în parteneriat cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess".

Iar începând cu ora 18:30, publicul se va putea bucura de spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini, în regia lui Mario de Carlo. Din distribuție fac parte soprana Madeleine Pascu, tenorul Alin Stoica și baritonul Lucian Petrean, printre alții. Își dau concursul orchestra, corul și corul de copii ale Operei Naționale din București, conduse de dirijorul Daniel Jinga.


 
Pianistul Ionuț Diaconu în recital la Sala Mică a Ateneului Român

La Sala Mică a Ateneului Român va avea loc astăzi, 19 mai 2024, începând cu ora 19:00, un recital de pian susținut de Ionuț Diaconu.

Programul cuprinde Suita a II-a op. 10 în Re major semnată de George Enescu, "Nun komm, der Heiden Heiland" de Johann Sebastian Bach, într-un aranjament semnat de Ferruccio Busoni, "L'Hymne du Pape" și "Vallée d'Obermann" de Franz Liszt, Studiul op. 8 nr. 9 în sol diez minor din creația lui Aleksandr Scriabin și Studiul "La Campanella" de Franz Liszt, după Paganini.


 
Calendarul muzical al zilei - 19 mai 2024
  • 1861 S-a născut soprana australiană Dame Nellie Melba (decedată 23.02.1931) 163 ani
  • 1897 S-a născut violoncelistul italian Enrico Mainardi (decedat 10.04.1976) 127 ani
  • 1919 S-a născut compozitorul român Mircea Chiriac (decedat 1.12.1994) 105 ani
  • 1954 Comemorarea compozitorului american Charles Ives 70 ani
  • 1972 Comemorarea sopranei franceze Germaine Hoerner 52 ani
  • 2022 Comemorarea mezzosopranei române Mariana Cioromila 3 ani

 

Știri muzicale din țară

Athenaeum Brass Quintet în concert la Centrul Civic din Râmnicu Vâlcea

Athenaeum Brass Quintet susține astăzi, 19 mai 2024, de la ora 19.30, un recital la Centrul Civic din Râmnicu Vâlcea.

Din componența ansamblului fac parte trompetiștii Sebastian Burneci, Octavian Bogdan, cornistul Ioan Gabriel Luca,
Radu Florian la trombon, tubistul Laurențiu Sima și percuționistul Bogdan Constantin. Invitații serii sunt trompetistul Grigore Teacă și percuționistul Mihai Rotariu.

În program sunt incluse lucrări compuse și orchestrate de Sebastian Burneci.


 
Baletul pentru copii „Zâna păpușilor” pe scena operei ieșene

Opera Națională Română din Iași prezintă astăzi, 19 mai 2024, de la ora 12.00, spectacolul de balet pentru copii "Zâna păpușilor" de Josef Bayer.

Participă ansamblul de balet al operei ieșene, alături de studenți ai Universității Naționale de Arte "George Enescu" și elevi ai Colegiului Național de Artă "Octav Băncilă".

Regia și adaptarea coregrafică poartă semnătura Cristinei Todi.


 
Două recitaluri în desfășurătorul Festivalului Muzicii de Cameră de la Timișoara

Festivalul Muzicii de Cameră de la Timișoara prezintă astăzi, 19 mai 2024, un recital vocal intitulat "Cântec de mai" și un recital instrumental.

Începând cu ora 19:00, publicul va putea asista la recitalul de lied susținut de studenții clasei conf. univ. dr. Mia Iuga, alături de sopranele Simona Negru și Mia Iuga. Acompaniamentul la pian va fi asigurat de Aida Mare.

În a doua parte a serii, va avea loc un recital cameral susținut de studenții clasei de clarinet a lect. univ. dr. Cristian Miclea.

Spațiul de desfășurare este Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.


 

Actualitatea internațională

Soprana Laura Tătulescu prezintă o lucrare în primă audiție absolută în Franța

Soprana Laura Tătulescu și pianista Sophie Raynaud prezintă în primă audiție absolută lucrarea "Le miroir des anges" de Christophe Guyard astăzi, 19 mai 2024, la L'Abbaye de Sylvanès, în Franța.

Recitalul va avea loc începând cu ora 17:00.